המיזמים שלנו
פעילות העמותה מתרכזת בעיקר בחיבור הציבור והנוער באמצעים דיגיטליים לשמירת המבנים והאתרים הנושאים ערכים היסטוריים, תרבותיים וסביבתיים. חברי העמותה יוצרים דו-שיח להחייאת סיפורי המורשת של בניית הארץ ושוקדים על יצירתם והנגשתם.
הסביבה הדיגיטלית בה אנו פועלים מתבססת על שימוש נרחב במרשתת (באינטרנט), בטלפונים חכמים (ניידים), ביישומונים (באפליקציות), במאגרי מידע דיגיטליים וחזותיים. לשם כך אנו יוצרים שיתופי פעולה עם ארגונים תומכי שימור, מורשת וסביבה; אנו כותבים, מצלמים ומתעדים את המרחב הישראלי; אנו מפיצים את המידע והתיעוד הדיגיטלי למערכות החינוך, לארגוני התקשורת, לארגונים הציבוריים, לתנועות הנוער, לכוחות הביטחון, לקבוצות המטיילים ולכלל הציבור.
פעילות נרחבת זו כוללת, בשלב זה, את המיזמים הבאים:
מגזין “מורשת ארץ – אדם-מקום-תרבות”
המגזין הוא אתר אינטרנט המהווה מאגר תכנים למידע מגוון על מורשת התרבות, אדם וסביבה בארץ. הוא מנגיש לציבור את התרבות המוחשית של ארץ ישראל ואת הסיפורים על האנשים שהגשימו את החזון להקים את מדינת ישראל בארץ ישראל. התכנים כוללים מצגות, פודקאסטים (הֶֶסכתים), אלבומי תמונות, סיורים וירטואליים מרחפנים, סרטונים היסטוריים, וסקירות על ספרי מורשת וסביבה חדשים. המגזין משמש מאגר תכנים עבור אסופת מורשת ארץ המופצת אחת לחודש. האסופה ערוכה כגיליון של כתב עת דיגיטלי הנשלח חינם למינויים.
פיקיוויקי – מאגר תמונות שיתופי על ארץ ישראל
פיקיוויקי הוא ממשק ומאגר תמונות של מדינת ישראל המאוחסנות באתר Wiki Commons.
תורמי התמונות למאגר פיקיוויקי מוותרים מראש על זכויות היוצרים שלהם, תמורת מתן קרדיט (שם היוצר) בלבד, תחת רישיון קריאייטיב קֹומֹונס. המאגר עומד לרשות הציבור לשימוש חופשי, ללא מגבלות של זכויות יוצרים. כחלק מהחזון של קבוצת אבני מורשת, המיזם קשור לשימור אתרים היסטוריים, אדם וסביבה, תיעוד ההווה של מדינת ישראל תחת הסיסמה “אין כמו ההווה של העבר” ושימור של תמונות היסטוריות שאינן נגישות לציבור ונמצאות בסכנת הכחדה. כדי להקל על הגישה לתמונות היסטוריות השמורות בארכיונים מקומיים, מיזם פיקיוויקי מאפשר גישה ישירה לתמונות אלו דרך Google.
מחוברים לשימור המקום
המיזם מחוברים לשימור המקום מציע פלטפורמה דיגיטלית חדשנית ועדכנית המאפשרת לבני הנוער, למשפחות ולכלל הציבור לפעול במסגרות חינוכיות שונות מתוך עניין אישי ותרומה ציבורית. המשתתפים בוחרים לפעול באתר היסטורי מסוים, או בסדרה של אתרים בעלי קשר סביבתי והיסטורי מקומי. המשתתפים במיזם מרכזים מידע על האתר הנבחר ומשתפים את הציבור באמצעות קפסולת מורשת דיגיטלית. הקפסולה כוללת מידע כללי על המקום, קישורים למידע היסטורי מארכיונים וממקורות נוספים, וכן תמונות של האתר מהעבר ומההווה. הקפסולה מאפשרת שיתוף של הציבור בדיווחים על מצב התחזוקה, ניקיון המקום, מצב השילוט, העניין שהאתר מעורר וערכו החינוכי. הקפסולות זמינות דרך אתר Google, אפליקציית WhatsApp ואתרי אינטרנט נוספים.